Select your country/region in the menu or by clicking on the world map *
Country Selector Alternate Image
Vand
    
    
    

   Frekvensomformere styrer vandflow og sparer på energien

   Vandværker i Vipperød opgraderet med Altivar 61 frekvensomformere fra Schneider Electric

    
    

   vandværkTo vandværker med en kilometers afstand mellem hinanden kan sagtens fungere som et samlet vandværk.


   I hvert fald hvis værkerne er forbundet med den rigtige styring og intelligent brug af Schneider Electrics Altivar 61 frekvensomformere med pumpekort specielt udviklet til vandforsyning.

   Udfordringen

   Vipperød Vandværker består af to vandværker på Sandbakkevej og Nybyvej, der tilsammen forsyner lidt over 1.200 husstande i området med rent vand. For nylig stod værkerne overfor en gennemgribende renovering og opgradering af styring og automatik, og opgaven blev løst af systemintegrationshuset DL Systems, som valgte at basere løsningen på Schneider Electrics frekvens-omformere.

    

   Løsningen

   Vipperød vandværk"Rørene mellem de to værker er ringforbundet, så vi har valgt at forbinde de to vandværker i et master/slave-system, hvor de kommunikerer med hinanden både trådløst via en radioforbindelse og via Ethernet."

    

   "Master/slave-systemet betyder, at driftlederen kan bestemme, hvilket værk, der aktuelt skal pumpe vand ud til forbrugerne. På nogle tidspunkter er trykket højere på det ene værk end på det andet, og derfor kan man spare meget på energien ved kun at bruge det ene værk til at pumpe, i stedet for at pumperne på begge værker står og kører hele tiden," forklarer adm. direktør Simon Rune Sørensen fra DL Systems.

   Selve pumperne styres af Altivar 61 frekvensomformere fra Schneider Electric. De er blevet udstyret med pumpekort med funktionalitet udviklet specielt til vandværker. Mere præcist er der tale om kaskadestyring, der lader frekvensomformerne starte og standse de forskellige pumper i overlappende intervaller, så energien udnyttes bedst muligt.

   Resultatet

   Faktabox"Der er flere fordele ved at bruge frekvensomformere i styringen af vandværker," siger Simon Rune Sørensen. "Det lavere energiforbrug er en af de åbenlyse fordele, men det handler også om at nedsætte belastningen på resten af systemet."

   "Uden frekvensomformere står pumperne og kører for fuld kraft op mod en måske halvt eller trekvart lukket ventil, og det koster ikke bare meget strøm, men giver også en stor belastning af pumper, ventiler og rør."
   "Med frekvensomformere sparer man på energien, samtidig med at man belaster rør, pumper og ventiler mindre. De holder længere, og det betyder lavere omkostninger til vedligeholdelse og mindre risiko for lækager," siger Simon Rune Sørensen.

   Sidst, men ikke mindst, betyder kaskadestyringen sammen med den øvrige styring, at Vipperød Vandværker har opnået en mere fleksibel drift og er mindre sårbare overfor driftsudfald. Hvis der skulle opstå fejl på det ene værk, overtager det andet ganske enkelt opgaven med at pumpe vand ud til forbrugerne.
   DL Systems er meget tilfredse med Schneider Electrics frekvensomformere: "Det er det helt rigtige produkt til opgaven, og vi har fået virkelig god support fra Schneider Electric. Der er altid hjælp at få med det samme, hvis vi har brug for det," siger Simon Rune Sørensen.

     
    

   Vil du vide mere...

   Peter Fuglsang 
   Produktingeniør
   Peter Fuglsang
   Tlf. 20 20 55 11
   Send mail


    

   Vores samarbejdspartner siger...

   Adm. direktør Simon Rune Sørensen, DL Systems:

    

   Med frekvensomformere sparer man på energien, samtidig med at man belaster rør, pumper og ventiler mindre. De holder længere, og det betyder lavere omkostninger til vedligeholdelse og mindre risiko for lækager.  


    

   Se video om Vipperød Vandværk

   Video om Vipperød Vandværk